cafebabel.com - the European magazine

Welcome

Identify yourself

Forgot your password?

Not a babelian yet?

Sign up

Babelforums > Society > Religion and democracy?

Czy Rydzyk znów wyjdzie z opresji?

This discussion is also running in : English [1], Italian [1], Catalan , French , you are reading it in: Polish [8].

[ 3747 read ] next discussion
Hanita

Posted: 2007-08-10 11:02

Kilka tygodni temu Polskę wzburzyły informacje o nagraniach ojca wykładów pana Rydzyka (używam formy zasugerowanej przez panią Redaktor Monikę Olejnik :-D ), których treści są głęboko antysemickie i obrażają nawet głowę naszego Państwa z małżonką.
W każdym innym państwie zamknięto by stację radiową Radio Maryja, Telewizję Trwam i Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu (ak: imperium medialne Rydzyka), a jego samego nie ominąłby proces za rozpowszechnianie treści nawołujących do nienawiści rasowej. A tu nic. Rydzyk jakby nigdy nic pojechał do Watykanu sfotografować się z papieżem Benedyktem, by mówić potem na antenie swego radia, że papież pobłogosławił radiostacji i wszelkim jej działaniom.
Watykan dementuje takie informacje, ale nie stara się w żaden sposób wpłynąć na zmianę zachowania Rydzyka. Dlaczego? Czy docierają tam wszystkie informacje? Czy Rydzyk znów wyjdzie z opresji obronną ręką, czy też nareszcie zostanie odsunięty od władzy przez swych przełożonych (a wystarczy zabrać koncesje!).

Posted: 2007-08-10 12:34

Nie wyjdzie ale już wyszedł :) Prowincjał ojców Redemptorystów uznal "taśmy" za prowokację i sprawa została zakończona. Co do samych "taśm" i tego czy ojciec Rydzyk złamał prawo czy nie złamał wypowiadać sie nie będę bo ich nie słyszałem.
P.S Ostatnio słyszałem wypowiedź brytyjskiego (bodajże) socjologa, który zachwycał się wolnością słowa w Polsce - nigdzie indziej nie wolno wypowiadać się tak nagetywnie przeciwko Żydom czy homoseksualistom :) Coś w tym jest ;)
bugsior

Posted: 2007-08-15 08:38

Natomiast w Europie malo co mozna powiedziec o kimkolwiek. Political correctness osiagnelo kuriozalne rozmiary -- bron Boze wspomnij cos o problemie emigracji, badz zamknieciu granic; bron Boze powiedz cos o potrzebie integracji mniejszosci narodowych -- zaraz bedziesz nazwany homofobem i rasista. Bron Boze powiedz ze pary homoseksualne nie powinny miec mozliwosci adopcji dzieci -- efekt ten sam.
To jest dopiero wolnosc slowa -- nie prawna cenzura tylko 'intelektualna' przez 'pseudoelyty'.
kaczynski

Posted: 2007-08-20 20:01

Miejsce Rydzyka jest w kiciu za nawoływanie do nienawiści etnicznej. Nie ma to nic wspólnego z wolnością słowa, tylko z kryminałem. Powiedziałem.
bugsior

Posted: 2007-08-20 21:06

Nie wiem gdzie Rydzyk nawoluje do nienawisci etnicznej. To z calej pewnosci oszolom, ale do wiezienia mu daleko. Malo jest takich jak Rydzyk? Kazdy w wiezieniu siedziec powinien? Toz to Orwell.
kaczynski

Posted: 2007-08-21 09:53

Bugsior, polecam lekturę nagranych wykładów Rydzyka w jego szkółce, w których jawnie zionie nienawiścią antysemicką.
Bycie antysemitą nie jest nielegalne, ale nielegalne jest głoszenie treści antysemickich. Za to się trafiać powinno do więzień.
Orwella w Polsce nie ma: ani PiS-owska Polska to nie jest Polska Orwellowska, ani Polska lewicy nie jest Orwellowska. Jest to wszystko Polska demokratyczna, w której wiele wad, z którymi należy walczyć. Antysemityzm to jedna z tych wad (podoibnie jak i niesłuszne oskarżenia o antysemityzm).
bugsior

Posted: 2007-08-21 12:27

No to Rydzyk jest antysemita -- mase takich w Polsce, ktorzy na dodatek sie publicznnie wypowiadaja. Za takie cos do wiezien nie mozna wsadzac i niestety czy sie nam to podoba czy nie to jest wlasnie wolnosc slowa.
Do wiezien powinno sie wsadzac za nawolywanie do przemocy, czynow, itd. -- poglady jakie by nie byly nie powinne byc niczym karane.
aannaaplay

Posted: 2007-08-23 16:08

wywinie się jak zwykle, sprawa stoczni, teraz to - nic go chyba nie zniszczy. moze co najwyzej jakaś rewolucja wśród moherów :D
natalia

Posted: 2007-11-09 15:14

a dziś usłyszałam (wprawdzie jednym uchem i wciąż mam nadzieję, że mi się coś przesłyszało), że negatywna odpowiedź komisji na wniosek o przyznanie rydzykowi dotacji nic nie załatwi! wtedy państwo będzie musiało dać mu pieniądze!

You must be logged in to post in the forum. Please login or sign up. Click here if you forgot your password

Sign up and join the community of Babelians!

Create your own profile, set your language preferences and join the european debate on cafebabel.com