cafebabel.com - the European magazine

Welcome

Identify yourself

Forgot your password?

Not a babelian yet?

Sign up

Babelforums > World > Climate Change- where do we go from here.

Co robić by zużywać mniej energii?

This discussion is also running in : French [3], Spanish , English [6], Italian [1], German [1], Catalan [1], you are reading it in: Polish [4].

natalia

Posted: 2007-07-20 19:13

Nokia wydała niedawno raport stwierdzający między innymi, że gdyby 10% jej klientów wyłączyło ładowarkę z kontaktu po naładowaniu telefonu, oszczędziliby tyle prądu, ile zużywa 60 000 gospodarstw domowych :-o. Jest wiele sposobów na oszczędzanie energii, wystarczy tylko o nich pamietać!
Ainka

Posted: 2007-09-24 20:00

Jest mnostwo takich prostych sposobow! Taka skarbnica sposobow jest strona:
http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index.htm I rachunki tez maleja ;)
natalia

Posted: 2007-09-25 17:38

To prawda! Ostatnio byl też ciekawy artykuł o tym w Polityce: http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead33&news_cat_id=933&news_id=228057&layout=18&page=text
Ainka

Posted: 2007-09-26 18:36

Moja mama i tata zbieraja makulature :) Sterroryzowalam ich i musza sortowac. I naprawde zaluje, ze u nas sie tego nie robi i nie ma warunkow! Musialabym jechac przez pol miasta by wyrzucic rzeczy do odpowiednich kontenerow, bo uswiadczysz je - ale to tylko czasem - na blokowiskach. Niestety :( Na szczescie skup makulatury mam pod nosem.
Hanita

Posted: 2007-09-26 18:43

Ja zawsze wyłączam światło jak wychodzę z jakiegoś pomieszczenia.
A odkąd jestem w Dubaju, zaczęłam oszczędzać zimną wodę. Uwaga, na pustyni za zimną wodę płaci się mniej niż za ciepłą, która naturalnie ogrzewa się podróżując wodociągami. Ogólnie odkąd zamieszkałam na pustyni zaczęłam doceniać wodę.
Niestety nie mogę tego powiedzieć o mieszkańcach Emiratów, którzy z pełnym przekonaniem pompują całe litry tego cennego surowca by utrzymać rozległe trawniki i palmy.

You must be logged in to post in the forum. Please login or sign up. Click here if you forgot your password

Sign up and join the community of Babelians!

Create your own profile, set your language preferences and join the european debate on cafebabel.com