cafebabel.com - the European magazine

Welcome

Identify yourself

Forgot your password?

Not a babelian yet?

Sign up

Babelforums > Society > Religion and democracy?

Czy Europejczyków obchodzi religia?

This discussion is also running in : English [8], Spanish [2], Catalan , German [1], French [6], Italian [14], you are reading it in: Polish [2].

natalia

Posted: 2007-07-20 15:05

Kilka miesięcy temu cafebabel.com rozpoczęło dyskusję na temat religii i demokracji. Wypowiedzi kilku uczestników skłoniły nas to stwierdzenia, że młodzi Europejczycy nie interesują się kwestiami religii i duchowości. Czy zgadzasz się z tym?
Lturner

Posted: 2007-07-29 08:49

Z prawdziwą religią i demokracją jest tak jak z duchami. Wszyscy o nich mówią a mało kto je widział.
Podobnie według mnie demokracja i religijność to klisze za którymi ludzie chowają swoje prawdziwe puste oblicza. Puste, hedonistyczne, nastawione na brać. Smutne to, ale prawdziwe.
Od rozprawiania o demokracji i religijności nie zrodzą się one w życiu, a niestety ani jednego ani drugiego przymiotu nie spotkałam.

Posted: 2008-02-23 21:02

Według mnie w Europie religii już dawno niema. Bóg umarł wraz z narodzinami konsumpcjonizmu. Religia to już tylko etykietka. Coraz częściej słowa : jestem katolikiem, protestantem odbieram od ludzi na tym samym poziomie co lubię potrawy ostre albo nie smakują mi jabłka. Niestety przepowiednie Nietzchego się się sprawdziły, Bóg jest martwy.

You must be logged in to post in the forum. Please login or sign up. Click here if you forgot your password

Sign up and join the community of Babelians!

Create your own profile, set your language preferences and join the european debate on cafebabel.com