cafebabel.com - the European magazine

Welcome

Identify yourself

Forgot your password?

Not a babelian yet?

Sign up

Babelforums > Politics > Should Turkey join the EU?

Czy UE traktuje Turcję serio?

This discussion is also running in : English [26], Spanish [5], French [10], German [6], Italian [5], Catalan , you are reading it in: Polish [11].

natalia

Posted: 2007-07-20 16:42

Zdania są podzielone: jedni twierdzą, że EU chce raczej pogłębienia relacji niż poszerzania o kolejne kraje, takie jak Turcja.
MPS

Posted: 2007-08-01 16:18

Jestem przeciw. Turcja jest państwem azjatyckim, tak jak kraje kaukaskie, Kazachstan etc. Jest to inna kultura i widziałbym ją raczej w Unii Arabskiej lub Unii Azjatyckiej, o ile takie twory kiedykolwiek powstaną.

Posted: 2007-08-05 09:21

Trzeba pamiętać że jeszcze kilkanaście lat temu 12-państwowa UE też chciała pogłębiać współpracę niż rozszerzać Wspólnotę. A co mamy dziś? :) Tak samo może zmienić sie stanowisko UE wobec Turcji, choć nie sądzę żeby nastąpiło to tak szybko jak w przypadku choćby Polski (trzeba pamiętać że Turcja została stowarzyszona z UE znacznie wcześniej niż Polska (bodajże w 1987)) Turcja musi ostatecznie w pełni odejść od fundamentalizmu. Musi unowocześnić gospodarkę. Wreszcie problemem jest problem demograficzny - Turcy byliby najliczniejszym narodem w UE a co za tym idzie mieliby ogromny wpływ na politykę Unii. Dlatego uważam że przed Turcją jeszcze dłuuuuga droga do UE, choć w końcu zapewne do niej przystąpi. Trudno powiedzieć kiedy. raczej nie w najbliższym dziesięcioleciu...
Natomiast Rumunia i Bułgaria mają większe szanse ;)

bugsior

Posted: 2007-08-15 11:30

von_hamsterfield nie wiem czy przegapiles ten moment, ale Rumunia i Bulgaria juz sa w EU.
Co do unowoczesnienia tureckiej gospodarki i rzekomym fundamentalizmie to sa to jedynie swiece dymne dla Europy. Na tych frontach Turcja zrobila juz wystarczajaco i spelnia warunki wyznaczone przez Copenhagen Criteria.
Tutaj liczy sie jedynie populacja i odmienna kultura ktorej Europejczycy, dla zachowania poczucia 'jednosci pochodzeniowej' nigdy nie zaakceptuja.

Posted: 2007-08-18 12:53

No tak wygłupiłem się z tą Rumunią i Bułgarią :( Ale tak to jest kiedy się miesiacami żyje w odcięciu od świata :D
CO do feudalizacji i islamizacji Turcji: oto news sprzed niecałego miesiąca http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80642,4335005.html
Gospodarka jest wciąż dużej mierze oparta na rolnictwie i turystyce... nie znam dokładnych danych i jak to wygląda w zestawieniu z kryteriami kopenhaskimi, być może masz rację.
bugsior

Posted: 2007-08-19 00:15

Alez to jest ta sama 'partia islamska' ktora przeprowadziala wszystkie reformy w Turcji w ostanich latach wlasnie pod dyktando EU! Zaly zamet wokol Turcji zwiazany z 'rzadami religijnymi' to jedne wielkie medialne nieporozumienie. Nie wiem co za balwan zaczal te cala medialna psychoze, jednak z punku widzenia EU, ta 'islamska partia' jest jednym z najbardziej pro-europejskich glosow w Turcji.
kaczynski

Posted: 2007-08-20 20:00

polecam wizytę w Turcji, bardzo pouczające... ale nie w Antalii, tylko miasta i prowincję (na tej jeszcze nie byłem, ale Ankara i Stambuł na początek). Kraj skłania do refleksji. Pytanie za 100 pkt: czy Turcja jest europejska czy azjatycka? Hmm, byłem w Iranie, Grecji i Bułgarii, trzech państwach sąsiedzkich Turcji. I wydaje się, że Turkom najbliżej do Greków, a od Persów dzieli ich wszechświat. Ale może we wschodniej Turcji jest inaczej...
bugsior

Posted: 2007-08-20 21:12

Ja w Turkach niestety widze glownie Ottoman co nie pozwala mi ich zaakceptowac jako Europejczykow. Trudno, za duzo w historii Turcje dzielilo z cala Europa. Inaczej sie rozwijaly nasze kultury. Znam Turkow, lubie Turkow, jednak przekonac sie nie dam.

Posted: 2007-08-29 09:30

Świeckości państwa i prozachodnich reform broni przede wszystkim armia. A partia islamska jest mimo wszystko konserwatywna.
bugsior

Posted: 2007-08-30 23:05

Proste pytanie: kto dokonal wszelkich reform w Turcji w ostatnich latach ktore mialy za zadanie zblizenie Turcji do EU i spelnienie Copenhagen Criteria? Armia czy rzadzaca 'islamistyczna' partia?
von_hamsterfield, prosze, trzymaj sie faktow, a nie zaslyszanych frazesow.
page 1 | 2

You must be logged in to post in the forum. Please login or sign up. Click here if you forgot your password

Sign up and join the community of Babelians!

Create your own profile, set your language preferences and join the european debate on cafebabel.com